Guidningar

Guideturer

Våra flesta guideturer är bokningsbara online och vi erbjuder både öppna guidningar på fasta tider, eller privata guideturer. Se tillgängliga datum under respektive guidning nedan eller bläddra bland alla guideturer här:

Gruppbokningar

Vi tar även emot större grupper till exempel bussresor, skolklasser och företagsgrupper.

Skicka din förfrågan till info@tivedensguider.se
Eller LÄS MER HÄR

Tiveden bjuder oss alltid på härliga upplevelser oavsett väderlek. Därför kan du vara säker på att en bokad guidning kommer att bli av. Det är endast då det blåser för mycket eller är översvämning som vi av säkerhetsskäl kan behöva flytta guidningen till annan tid eller plats.

Våra guideturer:

Guidning, Tivedens guider, foto: Annika Alexandersson

Guidetur - Frukost i det fria

Möt din morgon i Tivedens nationalpark! Vi fixar frukosten. Att vara tidigt uppe i Tivedens nationalpark är något alldeles extra. Ljuden, dofterna och ljuset är så mycket mer påtagligt. Kanske flyger en tjäder upp från sin nattplats.

Vi följer stigarna och du får uppleva små underverk längst vår vandring, berättelser om livet i och runt skogarna.

Så småningom dukar vi fram frukosten på en vacker plats och låter solen värma oss. När vi skiljs vid huvudentréns parkering några timmar senare har ni hela dagen framför er i nationalparken och fått flera personliga tips för egna upptäckter av er guide.

Guidning, Tivedens guider. Foto: Nina Borgmann-Kaiser

Guidetur - Kvällskaffet på klippan

Tivedens nationalpark och Tivedens guider bjuder dig på en magisk kvällsguidning. Vi följer stigar som du kanske trampat förr. Men i vårt sällskap kommer du att uppleva Tiveden på ett nytt sätt.

Vi visar dig dolda pärlor, berättar sagorna och myterna som väcker fantasin till liv. När vi kommer fram till vår utsiktsplats dukar vi fram kaffet och kvällsmackorna och njuter av stillheten.

Guidning vid Stenkälla

Sommarguidningen - Sägner runt Stenkälla

Följ med vår guide längst en av de äldsta delarna av Nationalparken – Stenkällan. Under guidningen får du uppleva sägner och berättelser om Tiveden och dess innevånare varvat med upptäckter av den spännande natur som vi är i. Vandringen är delvis kuperad och det gäller att se var du sätter fötterna, men vi kommer att gå I en lugn takt så alla hinner med.

Den här guidningen passar dig som vill veta mer och få en personlig upplevelse av Tivedens Nationalpark. Vår guide ger dig gärna tips om fler vandringar i Tiveden.

Du har med dig en vattenflaska och har stadiga skor på fötterna.

Guidning, Tivedens guider, foto: Annika Alexandersson

Berättelser vid elden

Möt oss i kvällningen vid Vitsand. Tillsammans tänder vi elden efter att ha pratat om hur man kan göra upp eld på olika vis. Under tiden kokkaffet puttrar över elden och vi bakar något gott till börjar vi berätta.

Vi skapar magi genom våra sägner och sagor, skrönor och hörsägen om livet i och runt Tiveden. Välkommen att delta du med.

Artvandring med Lovisa. foto: Kersti Beck Larsson

Artvandringar med Lovisa

Torsdagar v.28-32, 18.00-21.00
Biologisk mångfald är viktigt, under den här vandringen får du lära dig mer om de arter som finns i Tiveden och varför de behöver skyddas för kommande generationer. Lovisa genomför dessa guidningar som ett sätt att ge tillbaka till naturen lite av det som givit henne så mycket glädje. Följ med Lovisa och lär dig mer om vad som lever i Tiveden.

Klädsel:
Gärna i flera lager för man blir lätt varm när man vandrar i Tiveden. En vindtät eller vattentät jacka kan vara bra vid svalare temperaturer eller regn.

Gratis. Obligatorisk föranmälan via mail: tracelessintiveden@gmail.com

Tivedens guider, skogsbad, Annika Alexandersson

Skogsbad

”Vandra med öppna sinnen och ta del av naturens läkande krafter.”

De senaste 25 åren har forskningen bekräftat det som människor förmodligen alltid vetat – att naturen bidrar till minskad stress och får oss att må bra. Vi genomför olika övningar för att öppna våra sinnen och finna lugnet.

Jag vill ge dig Naturvägledning som berör och få dig till en kravlös men fördjupad kontakt och relation med den omgivande miljön där vi:

Stannar upp, är i nuet, ser det lilla i det stora, ser naturens sköra sammanhang, förstår platsens betydelse, tar del av vår kulturhistoria, förstår att det finns positiva hälsofaktorer med vistelse i naturen, andas.

Gruppbokningar

Guider finns för svenska, engelska och tyska grupper.

I priset ingår:

  • Planering av turen efter era önskemål.
  • Förberedelser av tur, tidsplan och innehåll.
  • Bokning av matställen.
  • Guidens resor till och från utgångspunkten.

Mat och inträden till besöksmål ingår inte utan tillkommer beroende på önskemål.

Gruppbokningar kan göras av bussgrupper, studiecirklar, skolklasser, studentgrupper och företag. Dessa bokningar görs som bokningsförfrågan till info@tivedensguider.se

Tivedens guider, foto: Kersti Beck Larsson

Privat guidetur

Om ni är ett mindre sällskap 2-8 personer kan ni boka en egen Tivedsguide som gör er upplevelse av Tiveden mer innehållsrik. Guiden visar doldisarna längs stigen och ni får veta mer om hur Tivedens nationalpark bildades en gång. Ni kommer även bjudas på överraskningar längst stigen.
Ni kan välja mellan Stenkällerundan, Stigmansrundan och Tärnakullerundan.

Språk: Svenska, engelska, tyska
Tid: 2,5-3 timmar beroende på vilken runda ni väljer.
Svårighetsgrad: Medel – samtliga stigarna är kuperade och det kan vid regn vara halt över stenar och trädrötter.

Tivedens guider

Skolklasser, studiecirklar, studiebesök för studenter mfl

Vi kan erbjuda er grupp en större upplevelse av Tiveden tillsammans med våra guider. Här kan ingå naturkunskap, berättelser och sägner, matlagning, sinnesövningar.

Skicka en bokningsförfrågan så matchar vi era önskemål med guider med specialkunskaper.

Tivedens guider; sittande guidning

Sittande guidning vid Vitsand (1,5h)

Det går att uppleva Tiveden även med nedsatt rörelseförmåga. Vid Vitsand bjuder vi er på en sittande guidning. Vår lokale Tivedsguide berättar om Tivedens nationalpark, om människor som levt i bygden och sagor och sägner som berättats genom tiderna.

Medan guiden berättar kan ni smaka på det lokalt rostade kaffet som vi bjuder gruppen på. För den som vill går det att via en ramp ta sig runt en liten udde och njuta av utsikten över Trehörningen och skogens dofter.

Se till att alla har någon sittdyna att sitta på samt en tröja/jacka att ta på sig om det är svalt.

Tivedens guider; guidning med busstur

Bussrundtur med lokal Tivedsguide (3h)

När vår guide mött upp er börjar resan genom Tiveden på allvar. Under rundturen kommer guiden att berätta om naturen, historien om Tivedens nationalpark, om livet i skogarna och flera sägner som berättats genom tiderna. Under rundturen gör vi ett stopp vid Nationalparkens huvudentré eller vid entré Vitsand beroende på önskemål från gruppen. Där är det tillgängliggjort och det finns torrtoaletter.

Vi utgår från någon av våra tre noder dit ni även återkommer – Olshammarsgården, Stigmansgården eller Tivedstorp.

Vid samtliga noder finns servering av lunch eller kaffe som går att lägga till i paketet vid bokningsförfrågan. 

Tivedens guider; tillgänglig guidning

Tillgänglig guidning till Junker jägares sten (2-2,5h)

Är er grupp ute efter en guidning med olika upplevelser och berättelser, vill uppleva Tiveden men orkar inte gå så långt? Då kan den här guidningen vara ett bra alternativ.

Sträckan är ca 1500 meter totalt och tillgänglighetsanpassad med spång och hårdgjord stig där det går bra med både barnvagn, rullator och rullstol med lite påskjut i en mindre backe. Ni upplever Tivedens höga träd, dofterna, ljuset och ljuden.

Den lokale guiden bjuder er på berättelser och fakta om Tiveden längst vandringen. Vid Junker jägares sten finns en sittgrupp för den som vila benen en stund.

Tivedens guider

Företag och personalgrupper

Våra enskilda naturguider kan erbjuda guidningar och upplevelser för ditt företag eller er personalgrupp. Gör en bokningsförfrågan så förmedlar vi kontakt till tillgänglig guide utifrån era önskemål.

Vår mest mytomspunna sten i Tiveden är säkerligen Junker jägares sten. Ett flyttblock som reser sig 15 m upp. Låt oss berätta den sorgliga sägnen om den unga mön som blev kär i en enkel jägare och vad som hände just här vid denna sten..

Våra naturguider har fler guidningar i sina egna företags regi, ni hittar mer information om dem vid presentationerna på sidan om oss.

Telefonnummer

+46 76 704 85 58

E-mail

info@tivedensguider.se

Följ oss

Fotocred: Monica Bergerstedt, Kersti Beck Larsson, Annika Alexandersson, Nina Borgmann-Kaiser, Peter Söderberg, Ines Scholz, Kent Steen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.