Om oss

Tivedens Guider

Tivedens guider är en ideell förening som samlar lokala naturguider. Därför kan vi erbjuda flera olika guidningar anpassade för olika målgrupper. Vi kan vårt område och bryr oss om naturen och människorna som lever här. När du anlitar oss och får möta någon av Tivedens guider bidrar du till hållbar landsbygdsutveckling.

Tillsammans har vi också uppdraget från länsstyrelsen i Örebro att vara värdar vid Tivedens nationalparks huvudentré under sommarmånadernas öppettider.

karta Tiveden

Våra naturguider är utbildade för sitt uppdrag i Tivedens nationalpark och för att skapa intresseväckande och spännande guidningar. Några av oss är även Certifierade naturguider.

Vi är samarbetspartners till Tivedens nationalpark vilket är en kvalitetsmarkering som finns runt flera av Sveriges nationalparker.

Tiveden är ett vildmarksområde där det tar tid för räddningstjänsten att nå fram. Då blir det extra viktigt att våra guider är säkerhetsmedvetna. Som ett led i detta har samtliga guider en aktuell utbildning i HLR L-ABC vilket vi årligen kombinerar med repetitionsutbildningar.

Vill du veta mer om vår förening kontakta vår ordförande Cecilia Söderberg på info@tivedensguider.se.

Vi är Tivedens guider:

Tivedens Guider; Cecilia Söderberg

Cecilia Söderberg, ordf. Tivedens guider


Jag tycker det är trevligt och avkopplande att vistas i naturen och speciellt i Tiveden som jag vuxit upp i. Det är också tillfredsställande att få dela med sig om kunskap som man brinner för.

Då jag är lite av en historienörd så berättar jag gärna om hur man levde i Tiveden på 1600-talet och fram tills idag. Sagor och sägner inte minst. Berättar också gärna om varför nationalpark blev till och varför den är så speciell med sina förkastningar och sprickdalar!

Bertil Larsson


Jag tycker det är roligt att träffa människor och berätta historier om naturen och folk som levt i Tiveden genom tiderna. Jag gillar träd och fåglar mest.

Jag rekommenderar dig att besöka Tiveden på våren, ljuset är så fint och det är häftigt att för var gång möta nya växter och djur. Jag guidar både på engelska och svenska.

Välkommen med mig och mina guidekollegor ut på en härlig upplevelse i Tiveden.

Tivedens Guider; Ines Scholz

Ines Scholz


Jag älskar att vara ute i naturen, det är bra för kropp och själ att röra sig i sin egen takt samt njuta av tystnaden och/eller fågelkvittret. Jag gillar sjöarna så min favoritled är Trehörningsrundan här kan man till och med ta sig förbi Stenkällan.

Jag guidar helst om att vistas i naturen utan att lämna ”fotavtryck ”, röra sig i sin egen takt, i tysthet om möjligt för att kunna höra och se flora och fauna, att hitta motiv att ta kort på, se det fina i det lilla.

Tivedens Guider; David Tverling

David Tverling, Naturguide Tiveden


Älskar du att uppleva naturen, skåda eller fota fåglar eller vilda djur eller kanske rent av upptäcka och utforska den riktiga naturskogen bortom de upptrampade stigarna så är du varmt välkommen att följa med oss på Naturguide Tiveden!

Vi gör guidade turer i mindre grupper sedan 2014 med upplevelser som tjäderspel, orrspel, älgsafari, bäversafari, ugglefoto, ugglesafari, järpeskådning med flera.

För oss är du som gäst i fokus, gruppgemenskapen jätteviktig samt också god riktig mat lagad utomhus och bra boende i Tiveden.
Läs mer om oss på vår hemsida: naturguidetiveden.se

Kersti Beck Larsson


Jag vill berätta, berätta om naturen i Tiveden och vid Sjö-Tiveden som Vätternstranden kallas. Visa på allt det som finns så nära oss. Det gör jag gärna över en kopp kaffe som kokats över elden.

För mig är morgonen magisk i nationalparken. Naturen vaknar och solens värmande strålar silar ner i mellan de gamla tallarnas grenverk. Dessutom får jag vara helt själv om jag inte tagit med mig en grupp på Gryningsvandring, då brukar vi duka upp en härlig frukost med utsikt över Trehörningen eller Vättern.

Tivedens Guider; Nina Borgmann-Keiser

Nina Borgmann-Kaiser


Ute i naturen, i Tivedens skogar och sjöar, bland flyttblocken och klipphålor och mellan träd, mossor, lavar och alla djur – mår jag som bäst och känner jag mig hemma.

Jag brinner för att träffa människor och bjuda in dem till Tivedens fantastiska natur, berätta om kulturhistorien med alla sina sagor och myter.

Jag gillar att vara ute i alla årstider fast jag tycker hösten är lite extra magisk, speciellt när man gör upp en eld och lagar mat och kokar kaffe.

Tivedens Guider; Annika Alexandersson

Annika Alexandersson


Jag vill förmedla naturens läkande krafter och guida dig på natursköna platser med olika sinnesupplevelser som gör att du kanske känner en ny samhörighet med naturen. Tiveden bjuder även på magisk vildmark med sprickdalar, klippblock och vackra berghällar som inbjuder till klättring och förundran över den annorlunda naturen.

Vår och höst har båda sina tjusningar, men åker man till Vitsand vill man gärna bada och då är sommaren bäst.

Tivedens Guider; Tomas Olausson

Tomas Olausson


Jag guidar eftersom jag gillar att vara ute i skog och mark, både som vandrare och orienterare. Att få dela med mig om allt som finns att se i ”vårt” fantastiska Tiveden, både inom och utanför NP. Min favoritrunda är Oxögabergsrundan. En härlig vandring, med några små Tivedstärnar med kristallklart vatten, där jag gärna tar min fikarast.

Som fd biologilärare tycker jag om att berätta om de växter och djur som finns i området. Försöka förmedla hur fantastisk vår natur är och hur olika arter är beroende av varann.

Tivedens Guider; Marian van Ham

Marian van Ham


Att gå i vår utmanande natur i Tiveden och berätta om vårt område, det älskar jag. Tillsammans upptäcker vi allt möjligt spännande i den speciella urnaturen.

Mina utländska gäster är också intresserade av mer allmänna frågor om Sverige, hur det är att bo här och om samhället och de ställer frågor om det under mina turer. Det ger en speciell inriktning och är roligt att försöka förklara.

Tivedens Guider; Henning Förster

Henning Förster


Jag heter Henning, kommer från Tyskland och flyttade till Sverige 2020.
Min fokus ligger på sinnesupplevelser. Mina gäster kan uppleva Stenkällan och Tivedens vackra natur med kropp och själ. Som värd vid huvudentrén svarar jag gärna alla frågor.

Kort sagt söker jag kontakt med människor som älskar att vara i naturen och som själva vill komma i kontakt med den.

Tivedens Guider; Angelina Gyllin

Angelina Gyllin


Jag har naturen, friluftsliv och fysisk aktivitet som mina främsta intressen.

Jag har valt att inrikta mig på ett lite högre tempo på våra leder då jag vill att alla människor ska känna sig välkomna i skog och mark, Tivedens nationalpark kan upplevas på så många sätt. Tempot är inte löpning men lite raskare promenad.  Men räds icke, jag anpassar såklart farten efter er. Och visar er mina smultronställen. Jag berättar gärna om Tivedens nationalpark, vikten av biologisk mångfald, och om hur vi jobbar för att nå dit.

Tivedens Guider; Lovisa Larsson

Lovisa Larsson, Traceless i Tiveden


Mitt namn är Lovisa Larsson och nej tyvärr, du kan inte hyra kanoter av mig. Däremot kan jag lära dig att paddla – like a pro’. Som naturguide skapar jag paddelkurser och guidade turer med träkanot. Samt vandringar med fokus på biologisk mångfald och lägereldskurser i skogen.

Jag döpte mitt företag till Traceless in Tiveden för att det beskriver hur jag vill leva mitt friluftsliv. Enkelt, lokalt, i balans med naturen och med så liten negativ miljöpåverkan som möjligt.

Telefonnummer

+46 76 704 85 58

E-mail

info@tivedensguider.se

Följ oss

Fotocred: Monica Bergerstedt, Kersti Beck Larsson, Annika Alexandersson, Nina Borgmann-Kaiser, Peter Söderberg, Ines Scholz, Kent Steen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.